SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
   
zaobljeni ugao
 
STANDARDI

INTEGRISANI PROCESI ZA BEZBEDNOST HRANE

Suština HACCP koncepta je sadržana u stalnom nastojanju i konkretnim planskim aktivnostima da se  definišu i na vreme otklone sve faze ili situacije u celokupnom ciklusu proizvodnje poljoprivredno – prehrambenih proizvoda (od primarne proizvodnje osnovnih i pomoćnih sirovina do neposredne potrošnje gotovih proizvoda ) , a koje bi mogle da dovedu u opasnost zdravlje ljudi, odnosno da ugroze bezbednost potrošača. Dakle, suština je u preventivnom delovanju kako bi se na vreme otklonili, umanjili ili doveli na prihvatljiv nivo svi realno potencijalni rizici u pogledu bezbednosti hrane.
Očigledno je da ovaj koncept predstavlja sistemsku, dobro osmišljenu, aktivnu i preventivnu normu kojom je moguće obezbediti punu higijensko – sanitarnu, toksikološku i svaku drugu ispravnost namirnica.
Ovaj savremeni sistem jednostavno ne poznaje i ne priznaje pasivan odnos i samo posledično delovanje u pogledu bezbednosti hrane.
Zato je osnovna svrha HACCP koncepta u praksi da se pravovremeno i pravilno utvrde svi uzročnici koji potencijalno predstavljaju rizik po zdravlje i bezbednost korisnika.
 
   
POTREBE ZA UPOZNAVANJEM SA STANDARDIMA  
INTEGRISANI PROCESI ZA BEZBEDNOST HRANE  
ANALIZA RIZIKA I KRITIČNE KONTROLNE TAČKE: MOGUĆNOST ILI OBAVEZA U PROCESIMA PROIZVODNJE PREHRAMBENIH PROIZVODA  
TRENUTNA SITUACIJA U SVETU  
SEDAM PRINCIPA – TEMELJ HACCP SISTEMA  
ISO STANDARDI  
BSI OHSAS 18001:1999 (OHSMS-Occupational Health and Safety Management System) Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu  

 

Ova prezentacija je izrađena
uz finansijsku podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije
Kancelarija -
STANDARDI U PROIZVODNJI HRANE
EDUKACIJE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVODJAČE
zaobljeni ugao   zaobljeni ugao
 
list Početna strana | O nama | Standardi | Aktivnosti/Projekti | Galerija | Novosti | Kontakt