SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
     
  zaobljeni ugao
 

28. Mart, 2009. god.

Na  konferenciji “Sačuvajmo energiju”, organizovanoj 27.marta 2009.godine u Opštini Rakovica, ispunjen je postavljeni cilj da konferencija okupi predstavnike vladinog, nevladinog, naučnog, obrazovnog i biznis sektora iz Srbije i međunarodne učesnike RES BOAT programa, za OIE i EE.
Učinjen je  doprinos u prenosu znanja naših i EU stručnjaka iz oblasti novih tehnologija  za razvoj Obnovljivih izvora energije- OIE i energetske efikasnosti- EE u Srbiji.
Konferenciju je organizovalo Sanitarno Ekološko Društvo (SAN EKO),  uz finansijsku podršku, evropskog programa podunavskih zemalja“RES BOAT”. Institucionalnu i stručnu podršku organizaciji konferencije “Sačuvajmo energiju” je dala Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije, pismenu podršku Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje i logističku opština Rakovica. Konferenciju je otvorio predstavnik opštine Rakovica, gospodin Darko Rogan, zamenik predsednika Skupštine opštine u ime domaćina konferencije.

Pozdrav je nešto kasnije uputio Mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost i uz pozdrav govorio o programima za Obnovljive izvore energije- OIE i o energetskoj efikasnosti -EE u Republici Srbiji.


Konferencija «Sačuvajmo energiju”, je naišla na veliko interesovanje u našoj sredini, posebno od strane nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, pojedinaca i studenata, tako da se okupilo više od 100 učesnika. Teme su zainteresovale okupljene za nove tehnologije i programe za OIE i EE.
Prema sprovedenoj evaluaciji najveće interesovanje je ukazano predavanju prof Danice Đarmati « Ekološki aspekti primene OIE», zatim tema « Izgradimo energetsku efikasnost u poljoprivredi Srbije», «Mogućnosti korišćenja biomase kao OIE u Srbiji» i tema «Sačuvajmo energiju u kućama».
Konferenciju su podržali predstavnici Službe za ekologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine iz opštine.
Učesnici koferencije su bili i predstavnici evropskih zamalja iz “RES BOAT” programa. Naime petodnevna “brod-konferencija” o obnovljivim izvorima energije plovila je Dunavom  od 23. do 27. marta 2009. kada je pristigla u Beograd. U svakom od pet gradova (Beč, Bratislava, Budimpešta, Vukovar i Beograd) , na brod su dolazili i govorili predstavnici vlade, ministarstava, Еvropske komisije, eksperti države u kojoj je brod usidren. Organizaciju putovanja RESBOAT su vrlo uspešno vodili Geonardo Environmental Technologies -Mađarska, CRES –Grčka, EUFORES-Belgija i Via Expo Ltd., Bugarska. Učesnicima su prezentovani primeri uspešne prakse iz sprovedenih istraživanja  u okviru FP6, FP 7, IEE, SAVE II, ALTENER II i drugih programa.
U Beogradu konferenciju je otvorio mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, o zakonskoj regulativi i potencijalima obnovljivih izvora energije govoriio gospodin Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra  iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.                   
O fondovima za finansiranje programa iz OIE i evropskoj regulativi učesnicima je govorio profesor dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar predstavnik Komiteta za Srbiju pri Svetskom Savetu za energiju.
Konferencija je dala doprinos zaštiti životne sredine promovisanjem i unapređenjem Energetske efikasnosti -EE i širenju ideje za korišćenje Obnovljivih izvora energije -OIE u Srbiji.Konferencija će dalje doprineti povećanju uključenja organizacija u istraživanje i podsticanje primene Obnovljivih izvora energije- OIE i EE u našoj sredini.

Klik na rad za pregled

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

12. Mart, 2009. god.


Klik na sliku za plakat

20. Februar, 2009. god.

Konferencija  „Sačuvajmo energiju”
u Beogradu 27.marta 2009.godine

SANITARNO EKOLOŠKO DRUŠTVO organizuje Konferenciju – „Sačuvajmo energiju”,
u Beogradu, 27. marta 2009. početak 14 h ,
sala Gradska Opština RAKOVICA, Miška Kranjca br.12 11090 Beograd
Konferenciju podržava i aktivno učestvuje:
Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije,
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije,
GO Rakovica,
nevladine organizacije u Srbiji i
RES BOAT Program sa pet podunavskih zemalja.
Konferencija je namenjena promovisanju i unapređenju Energetske efikasnosti EE i širenju ideje korišćenja Obnovljivih izvora energije OIE u Srbiji.
Konferencija će doprineti povećanju uključenja organizacija u istraživanje i podsticanje primene Obnovljivih izvora energije OIE i EE u našoj sredini
Učesnici konferencije “ Sačuvajmo energiju” 27.marta u Beogradu,
će biti u prilici da čuju predavanja, razmene mišljenja, učestvuju na radionici,
dođu do iformacija o najuspešnijim primerima dostupnih tehnologija za EE,
druže sa učesnicima međunarodnog RES BOAT Programa i saznaju više o sprovedenim istraživanjima iz programa FP6,FP7,IEE razviju saradnju sa  institucijama i organizacijama iz Mađarske, Austrije, Hrvatske, Slovačke i Srbije.

banerKvadratSrpski   banerKvadratEngleski230px

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Република Србија
Агенција за енергетску ефикасност

Са задовољством вас обавештавамо да ћемо за почетак, у знак подршке, објавити следећу вест на сајту Агенције:
У сарадњи са партнерима, Geonardo Environmental Technologies Ltd. Из Мађарске, CRES – Центром за обновљиве изворе енергије из Грчке, ЕUROFES – Европским форумом за обновљиве изворе енергије из Белгије, Via expoиз Бугарске и Pentatrade из Мађарске, Агенција за енергетску ефикасност учествује у реализацији низа активности које имају за циљ повећање видљивости резултата пројеката ЕУ и најефикаснијих технологија на реци Дунав. Тематске промоције обухватају, пре свега, реализацију пројеката FP7, FP6, IEE, SAVE II и ALTENER II RES, као и Конференцију под називом "Сачувајмо енергију" у организацији Санитарно - еколошког друштва САН ЕКО, а оквиру пројекта прoширења Европске уније.

04. Decembar, 2008. god.

«Sačuvajmo energiju”, u Beogradu 27.marta 2009.godine

Prema dostupnim zvaničnim izveštajima, proizvodnja energije je u  više od 50% , na svetskom, evropskom i našem tržištu proizvedena sagorevanjem fosilnih goriva (podaci :Ministarstvo za rudarstvo i energetiku RS, EU, UN).Posledice sagorevanja ovih energenata su nastupile u vidu klimatskih promena, kiselih kiša, negativnog uticaja na zdravlje, oštećenja  zemljišta, negativnog uticaja na poljoprivredu i dr.
Za smanjenjenje navedenih posledica, globalnog zagrevanja, svetske ekonomske krize, čine se preokreti socijalnog razvoja u korist i po principima Održivog razvoja.
Održivi razvoj ima za cilj podizanje kvaliteta života kako nama tako i našoj deci i unucima, uz zahtev za uključenje svih sektora kako bi negativne posledice današnjeg razvoja smanjili.Potrebe za energijom i dalje rastu. Evropska Unija nalaže da zemlje članice do 2010. godine obezbede 12% potrebne energije iz obnovljivih izvora.
Povećanje energetske efikasnosti je prioritet prepoznat i u okviru Strategije razvoja Republike Srbije do 2012. godine i u Nacionalnom programu zaštite životne sredine.
SAN EKO daje podršku održivom korišćenju energije i energetskih resursa koji neće ostaviti pogubne posledice na budućnost, tako što sprovodi seminare, radionice, konferencije putem kojih edukuje predstavnike opština, građane, primarne proizvođače, predstavnike restorana, uslužnih delatnosti, institucija, udruženja i dr.
Tim SAN EKO priprema konferenciju namenjenu promovisanju i unapređenju energetske efikasnosti EE i širenju ideje korišćenja OIE obnovljivih izvora energije u Srbiji.
Konferencija će povezati naše i EU stručnjake te posebno dati akcenat za podsticanje primene OIE u ruralnim sredinama, sektor poljoprivrede, eko turizma i dr.Za održavanje konferencije pod nazivom «Sačuvajmo energiju”, u Beogradu 27.marta 2009.godine, potrebna nam je podrška našeg Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje. 
Cilj konferencije je da okupi predstavnike vladinog, nevladinog, naučnog, obrazovnog i biznis sektora iz Srbije i međunarodne učesnike RES BOAT programa, za OIE i EE.
RES BOAT program čini tematsku promociju, predstavljanje najboljih dostupnih tehnologija za EE i OIE na Dunavu. Brod čiji je polazak predviđen 23. marta 2009.godine iz Beča, 24.mart iz Bratislave, 25.mart iz Budimpešte, 26.mart iz Vukovara i u Beograd stiže 27.marta 2009.godine. U projekat je uključeno pet podunavskih zemalja, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Srbija. Organizaciju putovanja RESBOAT vodi GEONARDO Geonardo Environmental Technologies -Mađarska, CRES –Grčka, EUFORES-Belgija.
Na brodu će biti okupljeni istraživači, naučnici, učesnici RES BOAT programa , gde bi bilo potrebno da budu i naši predstavnici.
Konferencija «Sačuvajmo energiju”, u Beogradu 27.marta 2009.godine  će moći doprineti prenosu znanja naših i EU stručnjaka iz novih tehnologija za razvoj OIE i EE kao primere iz sprovedenih istraživanja FP6, FP 7, IEE programa.
U aktivnosti je sa naše strane uključena Agencija za energetsku efikasnost, radimo na zainteresovanju  Privredne komore Srbije, (obavili smo preliminarne dogovore), Fakultet zaštite na radu Niš i pozivamo relevantne organizacije za imlementaciju primene obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.
Teme konferencije «Sačuvajmo energiju”, u Beogradu 27.marta 2009.godine, će zainteresovati učesnike za povećanje energetske efikasnosti, primenu standarda za kontrolu emisije gasova, obnovljive izvore te doprineti poboljšanju kvaliteta življenja.
Uključenje i aktivnosti Tima SAN EKO oko pripreme su počele 16.juna 2008. godine pozivanjem relevantnih institucija, organizacija i pojedinaca

S jedne strane potrebno je obezbediti odgovarajući energetski kapacitet za zadovoljavanje potreba a sa druge strane sprečavati klimatske promene po Kjoto protokolu, čiji smo podpisnik (2007.god) te je potrebno jačanje kapaciteta za sprovođenje Kjoto protokola.
Preduzimaju se aktivnosti u cilju povećanja energetske efikasnosti kao i mere sniženja emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. EU promoviše primenu novih savremenih tehnologija i čini stalne napore za očuvanje okoline, mi se pridružujemo prema dostupnim mogućnostima.
Politika rešavanja ovog pitanja, na globalnom nivou, zasnovana je na povećanoj upotrebi obnovljivih izvora energije, mera energetske efikasnosti u industriji i domaćinstvu i korišćenju čistih tehnologija koje ne štete životnoj sredini. Tako da povećanje energetske efikasnosti i primena standarda za kontrolu emisije gasova, mogu u znatnoj meri doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha, ali i standardu življenja.
Ublažavanje klimatskih promena, iskorenjavanje siromaštva i promocija ekonomske  i političke stabilnosti, su pitanja lokalnog i globalnog značaja.
Za aktivnosti kontrolisanog pristupa potrošnji energije neophodne,,,
Osnovni preduslovi za socijalni i ekonomski napredak je dovoljno i sigurno snabdevanje energijom.

Aktivnosti su počele pozivanjem relevantnih institucija, organizacija i pojedinaca

 

SANITARNO EKOLOŠKO DRUŠTVO je organizovalo okrugli sto
"BEZBEDNOST HRANE - podrška uvodjenju standarda kvaliteta"
25. septembra 2008. godine u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Prezentacije sa skupa:


Galerija slika:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


 
 
 
 
 
   

 

Ada
na sojenici
 
 
  zaobljeni ugao   zaobljeni ugao
 
list Početna strana | O nama | Standardi | Aktivnosti/Projekti | Galerija | Novosti | Kontakt