SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO SANEKO
     
  zaobljeni ugao
 
» Зелени дани и јавни час позив за «ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА»
пројекат реализован 2014.године...
Пројектом :»Зелени дани и јавни час позив за  «ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА»  дат је допринос на подизању еколошке свести грађана и унапређењу знања за преузимање одговорности и исказивање бриге за животну средину на подручју града Београда. Директним укључењем циљних група младих ( средњошколци, основци, предшколци) и обраћањем грађанству свих старосниих група, са конкретним извођењем пројектних активности на општини Раковица и Савски венац.
ПУ са вртићима представницима (4) и школе(3) учеснице су добро сарађивале и тако допринеле успешности пројекта.Руководство вртића и школа је показало заинтересованост за пројекат од самог почетка.     Покренута је акција на ГО Раковица за образовање младих,одржан је велики скуп( јавни час) на тему заштите животне средине.На ГО Савски венац, средњошколци су добили прилику да чују, учествују и покрећу акције на теме заштите животне средине.               
Две градске општине су добиле могућност да подрже младе за ширење идеје заједништва и деловања у заједници.Доказни материјали су записници са окупљања,штампани лифлет,штампани материјали, објаве путем сајта САН ЕКО www.saneko98.com ,  преко друштвених мрежа http://www.facebook.com/pages/SANITARNO-EKOLOŠKO-DRUŠTVO , на сајту ГО Раковица, ГО Савски венац, на сајту ЦРНПС, преко школа, вртића, појединаца,снимци, фотографије.
У складу са постављеним циљевима пројекта, организовали смо еко школице за 4.групе предшколаца- из ПУ Раковица. Тема еко школица је: „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“. У складу са темом, деци је уз помоћ прилагођених дидактичких метода и средстава приказана важност очувања река, шума, приказана њихова улога у екосистему.Посебно је обрађена тема  очување вода, река,екосистема, биодиверситета.У интеракцији са децом уочено је да деца поседују солидно знање о значају воде за свакодневно функционисање у домаћинству, активно износе своје ставове описујући на тај начин своје виђење и улогу у заштити животне средине. Предшколци су показали јаку вољу да буду део тима који ради на заштити животне средине.
Други део екошколице је био посвећен припреми за јавни наступ.Потом су предшколци добили задатак да цртају, како они виде како да учествују на задатку „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“. исказали су креативност кроз цртеже са разним идејама, што доприноси за усвајање навика пријатељског понашања према средини која их окружује. Своје представе и радове предшколци су приказали на Јавном часу «Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме «,13.11.2014.године у Центру за културу у Раковици
ЕКОШКОЛИЦЕ
 Доказни материјали су записници са окупљања,штампани лифлет,штампани материјали, објаве путем сајта САН ЕКО www.saneko98.com ,  преко друштвених мрежа http://www.facebook.com/pages/SANITARNO-EKOLOŠKO-DRUŠTVO , на сајту ГО Раковица, ГО Савски венац, на сајту ЦРНПС, преко школа, вртића, појединаца,снимци, фотографије.

13. новембар 2014.

Градска општина Раковица, у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине града Београда и Санитарним еколошким друштвом, организовала је јавни час у Центру за културу Раковица. Овај догађај реализован је по основу јавног конкурса за финансирање пројеката које реализују удружења из области заштите животне средине под називом „Зелено срце белог града“.
ГО Раковица се, заједно са ГО Савски венац, појављује као партнер у пројекту “Зелени дани и јавни час - позив за зелено срце белог града“ који је подржан од стране Секретаријата за заштиту животне средине града Београда. Творац пројекта је Санитарно еколошко друштво на челу са госпођом Маром Влајковић. Обраћајући се деци на почетку овог јавног часа, председник Градске општине Раковица Владан Коцић поздравио је настојања деце да се већ у том узрасту определе за вредности које негују свест о значају заштите животне средине. “Оно што данас научите, биће велики залог за вашу будућност и ја сам веома срећан што на тај начин већ размишљате о важности очувања животне средине” поручио је Коцић.
Циљ пројекта је подстицање, усмеравање и јачање свести о значају заштите животне средине. Активности које су се, овим поводом, одвијале на територији ГО Раковица су јавна окупљања , еко-играонице за предшколце и еко-радионице за основце нижих разреда. У оквиру еко-радионица организовани су ликовни и литерарни конкурси на тему „Какво окружење очекујем, шта могу да учиним“. Током јавног часа деца су извела изванредне сценске перформансе и представе које за циљ имају јачање свести о важности заштите човекове средине.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

5. новембар 2014.

Санитарно Еколошко Друштво у ОШ “Бранко Ћопић“, 05.11.2014.године
Одржали смо еко радионицу у оквиру пројекта: „Зелени дани и јавни час, позив за ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА“ у одељењу VII3 . На радионици су учествовали ученици седмог разреда (укупно двадесет осморо, петнаест дечака и тринаест девојчица). петнаест дечака и тринаест девојчица Циљ радионице је подстицање, унапређење знања из животне средине , унапређење знања о значају шума, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије као и знања о теми очувања природних ресурса и њиховом значају. У интеракцији са предавачима, представницима Санитарног Еколошког Друштва, ученици су били заинтересовани за нова знања о заштити животне средине. Други део радионице, „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“, посвећено је припреми за представљање 13.11.2014.године на јавном часу у Центру за културу у Раковици . Ученици су формирали групе за припрему радова на тему из заштите животне средине. Покушали су да направе програм којим ће се представити као и друге групе у Центру за културу у Раковици 13.11.2014.године на јавном часу. Покушали су да отпевају Еколошку химну, покушај није био баш успешан.Увежбаће надамо се јер им је изазов да добију сви укупно позив за дружење на рекама 14.11.2014.године. Радове ће «Какво окружење очекујем, шта могу да учиним» за „Зелено срце белог града“, написати група дечака. Учесници еко радионице ће након обука бити укључени као еко волонтери. Можемо рачунати на повећање броја еколошки едукованих младих у Београду, за акције у својој заједници.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

4. новембар 2014.

Санитарно Еколошко Друштво у ОШ “Франце Прешерн“, 04.11.2014.године
Одржали смо еко радионицу у оквиру пројекта: „Зелени дани и јавни час, позив за ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА“ у одељењу IV1 . На радионици су учествовали ученици четвртог разреда (укупно двадесет шесторо, тринаест дечака и тринаест девојчица). Циљ радионице је подстицање, усмеравање и јачање свести о значају заштите животне средине, унапређење знања из животне средине као и знања о теми очувања природних ресурса и њиховом значају. У интеракцији са предавачима, представницима Санитарног Еколошког Друштва, ученици четвртог разреда показали су заинтересованост за нова знања о заштити животне средине. Појединачно и групно препознали су значај одговорног понашања према животној средини у својој локалној заједници. Други део радионице, „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“, посвећено је припреми за представљање 13.11.2014.године на јавном часу у Центру за културу у Раковици . Ученици су цртали на паноима по групама, заједно су увежбавали песму, спремали игроказ представу на тему «Какво окружење очекујем, шта могу да учиним» за „Зелено срце белог града“.
Информације о заштити животне средине и заштити природних ресурса, које су деци презентоване у оквиру еко радионице доприносиће заштити и повећању еколошке расположивости и одговорности у даљем временском периоду. Можемо рачунати на повећање броја еколошки едукованих младих у Београду.
Овим начином рада и приступа са основцима, промовише се знање као носилац развоја заједнице, а исто тако развија јавна свест о одрживом развоју и бризи за животну средину у својој заједници.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

3. новембар 2014.

Санитарно Еколошко Друштво у ОШ “Владимир Роловић“, 03.11.2014.године
Еко радионица за основце у оквиру пројекта „Зелени дани и јавни час, позив за ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА“ одржана је у ОШ “Владимир Роловић“ на Петловом брду у Раковици. Еко радионица је намењена основцима за усвајање пријатељског понашања према животној средини. На радионици су учествовали ученици шестог разреда ( укупно двадесет четворо ученика, четрнаест дечака и десет девојчица). Циљ радионице је подстицање, усмеравање и јачање свести о значају заштите животне средине, унапређење знања из животне средине као и знања о теми очувања и значају природних ресурса и припреме за представљање у Центру за културу у Раковици, на јавном часу 13.11.2014.године.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

31. oктобар 2014.

Четврта еко школица у оквиру пројекта „Зелени дани и јавни час, позив за ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА“ одржана је у вртићу „Лабудић“ у Раковици. Група предшколаца, њих двадесет један, тринаест девојчица и осам дечака, присуствовало је еко школици. Предшколци су били веома заинтересовани за тему екологије, врло радо су учествовали у радионици и показали јаку вољу да буду део тима који ради на освешћавању грађана о важности заштите животне средине. Тема еко радионице за предшколце била је „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“, где су деца, учесници еко школице, исказали своју креативност кроз цртеже са разним идејама за усвајање навика пријатељског понашања према средини која нас окружује.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

30. oктобар 2014.

У оквиру пројекта "Зелени дани и јавни час позив за «ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА», усвојеног од Секретаријата за заштиту животне средине.

Данас смо држали Еко школице «Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме «. за предшколце у вртићима "Орашчић "и "Пионирски град".

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

29. oктобар 2014.

ЕКО ШКОЛИЦЕ одржане 29.10.2014.године у вртићу Душко Радовић.за предшколце у оквиру пројекта » Зелени дани и јавни час позив за «ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА»,усвојено од Секретаријата за заштиту животне средине.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

http://facebook.com/mara.vlajkovic/SANITARNO-EKOLOSKO-DRUSTVO

Tim SAN EKO

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

 
 
 
 
 
   

 

Ada
na sojenici
 
 
  zaobljeni ugao   zaobljeni ugao
 
list Početna strana | O nama | Standardi | Aktivnosti/Projekti | Galerija | Novosti | Kontakt