Санитарно Еколошко Друштво у ОШ “Франце Прешерн“

Одржали смо еко радионицу у оквиру пројекта: „Зелени дани и јавни час, позив за ЗЕЛЕНО СРЦЕ БЕЛОГ ГРАДА“ у одељењу IV1 . На радионици су учествовали ученици четвртог разреда (укупно двадесет шесторо, тринаест дечака и тринаест девојчица). Циљ радионице је подстицање, усмеравање и јачање свести о значају заштите животне средине, унапређење знања из животне средине као и знања о теми очувања природних ресурса и њиховом значају. У интеракцији са предавачима, представницима Санитарног Еколошког Друштва, ученици четвртог разреда показали су заинтересованост за нова знања о заштити животне средине. Појединачно и групно препознали су значај одговорног понашања према животној средини у својој локалној заједници. Други део радионице, „Ми хоћемо чисте реке и зелене шуме“, посвећено је припреми за представљање 13.11.2014.године на јавном часу у Центру за културу у Раковици . Ученици су цртали на паноима по групама, заједно су увежбавали песму, спремали игроказ представу на тему «Какво окружење очекујем, шта могу да учиним» за „Зелено срце белог града“.

Информације о заштити животне средине и заштити природних ресурса, које су деци презентоване у оквиру еко радионице доприносиће заштити и повећању еколошке расположивости и одговорности у даљем временском периоду. Можемо рачунати на повећање броја еколошки едукованих младих у Београду.

Овим начином рада и приступа са основцима, промовише се знање као носилац развоја заједнице, а исто тако развија јавна свест о одрживом развоју и бризи за животну средину у својој заједници.