Održana konferencija „Sačuvajmo energiju“

Na konferenciji “Sačuvajmo energiju”, organizovanoj 27.marta 2009.godine u Opštini Rakovica, ispunjen je postavljeni cilj da konferencija okupi predstavnike vladinog, nevladinog, naučnog, obrazovnog i biznis sektora iz Srbije i međunarodne učesnike RES BOAT programa, za OIE i EE. Učinjen je doprinos u prenosu znanja naših i EU stručnjaka iz oblasti novih tehnologija za razvoj Obnovljivih izvora energije- OIE i energetske efikasnosti- EE u Srbiji.

Konferenciju je organizovalo Sanitarno Ekološko Društvo (SAN EKO), uz finansijsku podršku, evropskog programa podunavskih zemalja“RES BOAT”. Institucionalnu i stručnu podršku organizaciji konferencije “Sačuvajmo energiju” je dala Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije, pismenu podršku Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje i logističku opština Rakovica. Konferenciju je otvorio predstavnik opštine Rakovica, gospodin Darko Rogan, zamenik predsednika Skupštine opštine u ime domaćina konferencije.

Pozdrav je nešto kasnije uputio Mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost i uz pozdrav govorio o programima za Obnovljive izvore energije- OIE i o energetskoj efikasnosti -EE u Republici Srbiji.

Konferencija «Sačuvajmo energiju”, je naišla na veliko interesovanje u našoj sredini, posebno od strane nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, pojedinaca i studenata, tako da se okupilo više od 100 učesnika. Teme su zainteresovale okupljene za nove tehnologije i programe za OIE i EE. Prema sprovedenoj evaluaciji najveće interesovanje je ukazano predavanju prof Danice Đarmati « Ekološki aspekti primene OIE», zatim tema « Izgradimo energetsku efikasnost u poljoprivredi Srbije», «Mogućnosti korišćenja biomase kao OIE u Srbiji» i tema «Sačuvajmo energiju u kućama».

Konferenciju su podržali predstavnici Službe za ekologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine iz opštine. Učesnici koferencije su bili i predstavnici evropskih zamalja iz “RES BOAT” programa. Naime petodnevna “brod-konferencija” o obnovljivim izvorima energije plovila je Dunavom od 23. do 27. marta 2009. kada je pristigla u Beograd. U svakom od pet gradova (Beč, Bratislava, Budimpešta, Vukovar i Beograd) , na brod su dolazili i govorili predstavnici vlade, ministarstava, Еvropske komisije, eksperti države u kojoj je brod usidren. Organizaciju putovanja RESBOAT su vrlo uspešno vodili Geonardo Environmental Technologies -Mađarska, CRES –Grčka, EUFORES-Belgija i Via Expo Ltd., Bugarska. Učesnicima su prezentovani primeri uspešne prakse iz sprovedenih istraživanja u okviru FP6, FP 7, IEE, SAVE II, ALTENER II i drugih programa.

U Beogradu konferenciju je otvorio mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, o zakonskoj regulativi i potencijalima obnovljivih izvora energije govoriio gospodin Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. O fondovima za finansiranje programa iz OIE i evropskoj regulativi učesnicima je govorio profesor dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar predstavnik Komiteta za Srbiju pri Svetskom Savetu za energiju.

Konferencija je dala doprinos zaštiti životne sredine promovisanjem i unapređenjem Energetske efikasnosti -EE i širenju ideje za korišćenje Obnovljivih izvora energije -OIE u Srbiji.Konferencija će dalje doprineti povećanju uključenja organizacija u istraživanje i podsticanje primene Obnovljivih izvora energije- OIE i EE u našoj sredini.

Klik na rad za pregled: